PROJEKT BUDOWLANY SŁODOWNI W STRZEGOMIU
Inwestor: Viking Malt Sp. z o.o.
Zakres opracowania: Projekt budowlany
Powierzchnia zabudowy: 2086 m2
Powierzchnia użytkowa: 1990 m2
Funkcja: Budynek produkcyjno-magazynowy
Lokalizacja: Strzegom, woj. dolnośląskie
Projekt budowlany słodowni w Strzegomiu
Naturalnym procesem rozwoju każdego przedsiębiorstwa jest coraz większa ekspansja rynku, a co za tym idzie zwiększenie produkcji. Do tego celu potrzebna jest optymalizacja przestrzeni do pracy, przeprowadzania kolejnych procesów produkcyjnych i technologicznych oraz magazynowania.
Przychodzi taki moment, kiedy obecna powierzchnia budynku nie pozwala już na zwiększenie działań i należy ją rozbudować. Ze zleceniem na projekt budynku produkcyjno-magazynowego przyszła do nas firma Viking Malt sp. z o.o.
Viking Malt na co dzień zajmuje się produkcją słodów głównie dla branży piwowarskiej, co wiąże się z zachowaniem właściwych warunków w procesie produkcyjnym oraz określonymi wymogami technologicznymi. Do tego należało wziąć pod uwagę ograniczenia terenu w postaci sąsiedztwa siedziby firmy z torami kolejowymi. Zadaniem biura architektonicznego Owczarek Bywalec Architekci Sp. z o.o. było stworzenie nowego projektu budowlanego słodowni.
Co znalazło się w projekcie budynku produkcyjno–magazynowego dla Viking Malt?
Dla zleceniodawcy najważniejsze było stworzenie optymalnej przestrzeni produkcyjnej na ograniczonych zasobach terenowych z uwzględnieniem dogodnego dojazdu dla pojazdów ciężarowych.
Nasi architekci opracowali projekt budynku słodowni o funkcjach konfekcjonowania, magazynowania i wywóz gotowego towaru. Gotowy projekt został powiązany z istniejącą już linią produkcyjną. Jednocześnie przeprojektowaliśmy układ komunikacyjny wokół słodowni tak, aby ułatwić pracę ochronie całego obiektu oraz umożliwić bezproblemowy załadunek ciężarówek.
Cieszymy się, że nasze biuro architektoniczne z Wrocławia pomogła w niewielkim stopniu firmie Viking Malt Sp. z o.o. w dalszym rozwoju firmy.